41.hét október

E héten erősítsük fel a fák törzsére a hernyóenyves öveket az araszolók kártételének megelőzésére. A leszüretelt mandulát azonnal szedjük fel a földről, és megtisztítva, szellős helyen tároljuk. Vásároljuk meg a gyümölcsfacsemetéket és a szőlőoltványokat, s velük együtt beszerezhetjük az ültetni kívánt díszfákat, -cserjéket. Ha vörös bort készítünk, a kék szőlők bogyóit válasszuk le a kocsányról. Tárolásra is szedjük már a káposztaféléket, a spárga- és a laska­ tököt, valamint a céklát. Az áttelelésre szánt fejes és kelkáposzta palántáinak ültetéséhez készítsük elő a talajt. A füge második éréséből is szedhetjük már a termést. Megkezdhetjük a legkésőbbi csemegeszőlő-fajták, az Itália és a Kecskecsöcsű szüretét is. Ezek is jól tárolhatók télire.

Gyümölcs

A mandulát akkor kezdjük szüretelni, amikor az első gyümölcsök maguktól lepotyognak és a többségük zöld héja elvált a csontártól, de legalábbis felrepedt. Gyenge ütögetéssel és ne a fa rázásával válasszuk le a gyümölcsöket a fáról, majd azonnal szedjük össze őket, mert a huzamosabb ideig földön heverő mandulák megbarnulnak – és ami még rosszabb – rövidesen megpenészednek.

Az érett, keményhéjú mogyorót szedjük le a bokrokról, és a dióhoz hasonló módon tároljuk.

Sorra kerül a birs és a naspolya szürete is, – noha szükség esetén még egy hónapot várhatunk vele. A naspolya fagytűrő, tehát nyugodtan tárolhatjuk száraz padláson, karácsonyig beérik, megpuhul, fogyasztásra alkalmassá válik. A birset kamrában, fagymentes gyümölcstárolóban tartsuk, de különítsük el a tárolt almától, körtétől, mert a birs erős illatát ezek a gyümölcsök is magukba veszik.

Igyekezzünk a talajt felásni még a tartós őszi esős idő beállta előtt. Minél hantosabban, rögösebben ássunk. A csemeték beszerzése során részesítsük előnyben a jellegzetesen házikerti fajtákat. Olyanokat válasszunk, amelyek a kereskedelemben általában nem kaphatók, megkülönböztetett gondoskodást kívánnak, speciális zamatuk, ízük, színük, illatuk van. A családi fogyasztásra igen alkalmasak a folyamatosan, huzamosabb ideig érő fajták. Ne feledkezzünk meg a telekhatártól előírt távolságok betartásáról, mert ebből később sok kínos vita származhat.

Vizsgáltassuk meg a kertünk talaját, mert ez útmutatást nyújt arra vonatkozóan, hogy mit termelhetünk a legjobb eredménnyel és eligazít bennünket a trágyázás, tápanyagpótlás rejtelmei között is.

Érdemes gyümölcsfáink törzsére a kis téli araszoló és a nagy téli araszoló kora tavaszi kártételének megelőzésére ún. hernyóenyves öveket erősítenünk. A 15-20 cm szélesre vágott papírcsíkok középső 10-15 cm-es sávját kenjük be hernyóenyvvel. A felrakott papírövekbe beleragadnak és elpusztulnak az araszoló lepkék repülni nem tudó, szárnyatlan nőstényei. A fatörzsön felfelé mászó állatok így nem jutnak a koronaszintbe, nem tudják áttelelő tojásaikat lerakni. A hernyóenyves öveket a lepkék rajzásának befejezéséig – november végéig, december elejéig – hagyjuk a fákon, aztán égessük el. Enyvrétegüket időnként újítsuk fel.

Szőlő

A telepítéshez mielőbb szerezzük be a szerves és a műtrágyákat. A terület felásásával, forgatásával együtt bőségesen adjunk szerves trágyát és HerbBacto-Vital „A”-t is. Ha mást nem, legalább komposztot juttassunk ki a műtrágyákkal, amelyekhez is adunk HerbBacto-Vital”A”-t. Oltványt és gyökeres vesszőt csak megbízható helyről vegyünk. A szőlőoltványok vásárlásakor vegyük figyelembe a növényvédelmi szempontokat. Csak megfelelő gyökerű, beért hajtású, egészséges oltványt vásároljunk!

A szőlőorbánccal veszélyeztetett hegyvidéki szőlőkben már a szüret közben gyűjtsük össze a leszüretelt sorok alól a fertőzött leveleket és semmisítsük meg azokat. Elásás, elégetés vagy szakszerű komposztálás között választhatunk.

A kék bogyójú szőlőfajtákból siller-, rozé- vagy vörös bort készíthetünk. A vörös borok a szín-, illat- és jellegzetes csersav- és zamatanyagukat a bogyók héjából és magjából kapják, ezért héjon kell erjeszteni. A bogyózást feltétlenül célszerű elvégezni, mert a kocsányokban található csersav túl sok, s borunk húzós ízűvé válhat.

Sohase mulasszuk el a szőlő kénezését, mert ezzel egyrészt megakadályozhatjuk a káros gombák és baktériumok elszaporodását, másrészt jobban kioldódik a vörös színanyag. A keletkező törkölykalapot 3–4 óránként keverjük bele a mustba. Ha sillert készítünk, a mustot 2-3 napig erjesztjük héjon, majd a zajos erjedés közben fejtsük le. A vörös bornak szánt mustot 4-6 napig erjesszük a héjon, és csak a zajos erjedés végbemenetele után fejtsük le. Vigyázzunk a must erjedésekor! A pincébe csak meggyújtott, magunk elé tartott gyertyával lépjünk!

Zöldség

Az első talajmenti fagyok után szedjük a sütőtök és a laskatök (istengyalulta tök) terméseit, 1,5-2 cm-es kocsánnyal vágva. Hűvös, fagymentes helyen tároljuk, legalkalmasabb erre a pince. A másodterményű fejes káposzta szedését is megkezdhetjük. A hosszú tenyészidejű karalábét szedjük fel, gyökerétől és Iombjától tisztítsuk meg, s pincében, veremben tároljuk. Fagyveszély esetén a karfiolt is fel kell szednünk. Azokat a töveket, amelyeken a rózsák még nem fejlődtek ki, földlabdával emeljük ki és melegágyi kertekben vermeljük szorosan egymás mellé. Itt a rózsák tovább nőnek, s a megfagyástól takarással védhetők. Folyamatosan szedhetjük továbbra is a bimbóskelt. A déli vidékeken az áttelelésre szánt fejeskáposzta palánták nevelését lehet kezdeni. A trágyafűtésű melegágyakba 2,5 g mag szükséges m2-enként. Készítsük elő a talajt az áttelelő fejes és kelkáposzta kiültetésére. Négyzetméterenként 6-8 kg érett trágyát, 15 g szuperfoszfátot, 10 g kálisót és HerbBacto-Vital „A”-t forgassunk be a felső 20-25 cm-es rétegbe. A spenótnak 20-25 mm öntözést adjunk. A földimogyoró hüvelyeit a fagyok előtt szedjük le. Ha a tövön nem értek be vagy nem száradtak ki, akkor meleg helyiségben szárítsuk tovább. Megkezdhetjük a petrezselyem és a pasztinák felszedését is. A sárgarépával együtt mosás, válogatás és lombtalanítás után szellős helyen szikkasszuk a gyökereket. Kezdhetjük felszedni a póréhagymát. Hidegágyba vagy pincébe vermelhetjük. Mélyebbre süllyesszük, mint eredeti helyén volt, ezáltal hosszabb szárrész lesz halványított. Fagymentes helyről egész télen szedhetjük majd. A téli tárolásra szánt céklát szintén betakaríthatjuk. Csak a szívleveleket hagyjuk a megtisztított gumókon, s a sárgarépához hasonlóan tároljuk. Ügyeljünk, a gumók ne sérüljenek meg, mert a sérült cékla főzés közben elveszti színét.

A tárolásra szánt gyökérzöldségeket – sárgarépát, petrezselymet, zellert, pasztinákot – száraz, lehetőleg napsütéses időben szedjük. A sárosan, nedvesen felszedett gyökerek, gumók igen hajlamosak a tárolás alatti fertőződésre. Vigyázzunk, a felszedéskor ne sérüljenek a gyökerek. Már szedés közben vagy közvetlenül utána rakjuk külön a sérült, a sztemfiliumos feketerothadással, a baktériumos lágyrothadással, a fómás varasodással fertőzött, barnult, rothadó és rágott gyökereket, gumót. Tárolás céljára csak a teljesen egészségeseket tegyük félre.

Díszkert

Legtöbb díszcserjének – köztük a rózsának is – a legkedvezőbb ültetési ideje az október. Ez a munka sajnos mégis elhúzódhat novemberre, decemberre is, különösen akkor, ha hosszú, enyhe az ősz és a faiskolákból ezért csak későn szedik fel a növényanyagot. Amíg ugyanis a növényzeten zöld lomb van, nem célszerű kiszakítani a földből; meg kell várni, hogy leveleit lehullassa. Ugyanez vonatkozik az átültetésekre is; inkább később, mint túl korán bolygassuk meg a növényeket. Ültetés, illetve a kívánt növényanyag megvásárlása előtt jelöljük ki a telepítések helyét és készítsük elő. Az ültetőgödröt ássuk ki (sövénytelepítéshez hosszanti árkot készítsünk, nem szükséges egyenként kiásni a növények helyét). Az ültetésig ezeket fedjük le, nehogy ember vagy állat beleessen. A megüresedett virágágyak helyét, a fák, cserjék alját – amint időnk engedi – porhanyítsuk, ássuk fel, hogy az őszi csapadékot minél jobban befogadhassa. Az ásással egyszerre a szerves anyagot és a műtrágyát is a talajba forgathatjuk.

A HebBacto-Vital termékek élelmezés- és munkaegészségügyi várakozási ideje = 0 nap.

Alapvető kijuttatási higiéniai követelmény, hogy minden eszköznek tisztának kell lennie.  Legyen mentes a gombaölő (fungicid), baktériumölő (baktericid), gyomirtó anyagoktól. Termékeink iIyen szerekkel, valamint klóros vízzel nem keverhetők.

Ollózta és kiegészítette: Kovács Béláné

Forrás: Idejében szólunk 52 hét munkái a kertben

40. hét október
E hétenmegkezdhetjük a dió szüretét, és szedhetjük már a későbbi téli körtéket is. A telepítésekhez kiásott gödrökbe – tömörítés nélkül – húzzuk vissza a földet. A gyümölcsfák és a letermett zöldségágyások talajának őszi ásását kezdjük el. Folyamatosan szedhetjük a káposztaféléket. Végleg takarítsuk be a nyári vetésű fejes salátát, babot, s folytassuk a sárgarépa és a burgonya felszedését. Megkezdhetjük a tavaszi vetésű feketegyökér szedését. Kezdjük el kertünk szervestrágyázását. A gyepet még egyszer nyírjuk meg, és felületét szintén szórjuk meg szerves anyaggal. Éjszakára a hideg ellen takarjuk a krizantémot.

Gyümölcsös

Megkezdi érését az egyik legnagyobb bogyójú finom csemegeszőlőnk, az Afuz Ali. A borszőlők közül a legkésőbbi érésű fehér és vörös bort adó fajták szüreti ideje is elérkezik. Ha azonban száraz az ősz, még várhatunk a szedésükkel, mert így több cukor képződik a bogyókban.
A diószürettel kapcsolatosan. Hamis babona, hogy a fát alaposan meg kell verni ahhoz, hogy a következő évben jól teremjen. Az igazság ennek éppen az ellenkezője; óvatosan kell az ágakat veregetni, hogy a gyümölccsel együtt le ne verjük a jövő évi termőrügyeket is. A sérülések elősegítik a kórokozók, kártevők fertőzését is. A lehullott diót azonnal szedjük fel és pucoljuk meg a zöld héjától. Ha a héj nehezen válik le, akkor rakjuk őket halomba, kissé öntözzük meg, majd tegyük fólia zsákba; két-három napi füllesztés után a héjat könnyen leválaszthatjuk a dióról. Padláson vagy száraz kamrában minél előbb szárítsuk meg, nehogy megdohosodjék.
A komposztkazal anyagát folyamatosan kezeljük HerbBacto-Vital „A”-val, hogy a szerves anyagok bomlását elősegítsük. (1 liter klórmentes vízhez 0,1 dl HerbBacto-Vital „A”)
Az idősebb fák körül szórjuk el a HerbBacto-Vital „A”-val kezelt érett komposztot. Amint időnk engedi, kezdjük meg a kert talajának felásását.
Az alma- és a körtefák törzséről véglegesen szedjük le és égessük el a hernyófogó öveket.
A fejlett szamócatöveket földlabdával emeljük ki és ültessük cserépbe. Az első fagyok után vigyük be a szobába és állítsuk a szobanövények közé. Kora tavaszi termésével nagy örömet szerezhetünk vele a gyerekeknek.
A fák alól szedjük fel és semmisítsük meg, vagy felhasználásukig tartsuk külön a hullott almát, körtét, birset. A fertőzött, rothadó gyümölcsöt ne vigyük a komposzttelepre, mert elősegítjük a rajta megtelepedett károsítók áttelelését. A raktározás idején veszélyeztető kórokozók károsításának megelőzésére, most is fontos teendőnk a leszedett termés átválogatása, gondos előkészítése a tárolásra. A tárolóhely lehetőleg hűvös, levegős, széltől és napsütéstől védett helyen legyen.

Szőlő
Gondosan takarítsuk ki a csemegeszőlő tárolására szánt helyiséget, meszeljük ki, mossuk fel és kénezzük. Raktározásra a legalkalmasabb fajták a vastag húsú, kemény bogyójú, késői érésűek (Kecskemét virága, Kecskecsöcsű, Cegléd szépe, Csiri-csuri, Itália, Hamburgi muskotály, Erzsébet királynő, Téli muskotály stb.). A legszebb, legegészségesebb – közepes méretű – fürtöket válasszuk ki téli eltartásra. Már szedés közben csípjük ki a sérült, beteg bogyókat a leszedett csemegeszőlőből, akkor is, ha nem tesszük tárolóba, mert a romlás egy-két nap alatta is tovább terjed.
Már most gondoljunk arra, hogy a következő hetekben sorra kerülő telepítések vagy pótlások talaját megfelelően előkészítsük, trágyázzuk, HerbBacto-Vital „A”-val kezeljük.
A szüretelés közben szakítsunk egy kis időt a növényvédelmi munkákra is. Szedjük össze a szedés közben lepotyogó, kórokozókkal fertőzött, rothadó fürtrészeket, bogyókat. A fertőzés tovább terjedésének megakadályozására minél előbb semmisítsük meg ezeket. A korán lehullott, fertőzött leveleket szintén gyűjtsük össze, ássuk vagy égessük el. Ha erősebb rothadás mutatkozna, sürgősen szüreteljünk, gondosan kénezzük a cefrét és a mustot. A használt edényeket munkánk végeztével mindig mossuk el, mert így csökkenthetjük a vadélesztők, ecet­ baktériumok elterjedését.
Ha egy fajtából nagyobb mennyiségű szőlőnk van, szüreteljük, dolgozzuk fel és erjesszük külön; így sokkal jobb borokat kapunk. Fontos, hogy a must erjedése optimális hőfokon történjék. Erjedés közben ugyanis a must felmelegszik, s ha hőmérséklete 28 °C fölé emelkedik, akkor káros tejsavas erjedés léphet fel. Az erjedésre a 15-18 °C-os pincehőmérséklet a legkedvezőbb, mert ekkor a must nem melegszik fel. Ezt szellőztetéssel és átfejtéssel is szabályozhatjuk.
Ha erjed a must, csak magunk elé tartott égő gyertyával lépjünk a pincébe. Amikor elalszik, azonnal távozzunk és csak alapos szellőztetés után térjünk vissza! Vigyázzunk, a mustgáz életveszélyes!

Zöldséges
Azonnali felhasználásra szedhetjük a másodterményű vöröskáposzta nagyobb fejeit, a karalábét és a karfiolt. Éjszakai fagyveszély esetén a karfiol rózsáira törjünk rá néhány levelet, így – 2, – 3 °C hideget is elvisel. A bimbóskeltövekről folyamatosan szedhetünk. Most már vonjuk meg a frissítő öntözést a téli tárolásra szánt karalábétól és karfioltól, mert eltarthatóságukat a nagy víztartalom rontaná. A nyári vetésű fejes saláta utolsó fejeit is szedjük fel. A spenótnak adjunk vizet. Szedjük le a karós bab még kifejlődött hüvelyeit, a zsengébbek fogyaszthatók zöldbabként vagy babsalátának, az éretteket szellős helyen szárítsuk és tegyük el vetőmagnak. A felszabadult ágyásokban kezdjük meg az őszi talajmunkát. A földimogyoró talajban fejlődő hüvelyeit a tővel együtt szedjük fel, s a gyökerével felfelé fordítva hagyjuk utóérni. Ne hagyjuk a csemegekukorica talaját kiszáradni, ha nincs eső, adjunk 30–40 mm öntözést; a hosszú tenyészidejű fajtákat ugyanis még szedhetjük. Vethetünk még petrezselymet (a Korai cukor fajtát) tavaszi felszedésre. Folytathatjuk a sárgarépa felszedését, tisztítását, válogatását és szikkasztását. Megkönnyíti a felszedést, ha száraz időben alaposan, 30–40 mm vízzel beöntözzük az állományt. A hónapos retket száraz időben naponta kevés vízzel frissítsük, a fejlett gumókat rendszeresen szedjük, mert hamar pudvásodnak. A halványító zellert tövestől szedjük fel és pincében, veremben vagy mélyített melegágyban szorosan egymás mellé rakjuk le nyirkos homokba. Levélnyelei egész télen fogyaszthatók spárga módjára elkészítve vagy salátaként. A tavaszi vetésű feketegyökérből kezdhetünk felszedni. Ügyeljünk, hogy a gyökerek ne sérüljenek, mert tejnedve elfolyik és a spárgaként elkészített karógyökér élvezhetetlenül rágós lesz. Ha ágyásait szalmás trágyával takarjuk, egész télen szedhető.
A burgonyát lehetőleg száraz időben szedjük. A nedves burgonyát ugyanis nem tudjuk megfelelően tárolni, a különböző kórokozók könnyen elszaporodnak rajta. A tárolás előtt válogassuk át a gumókat, ne csak az aprókat, hanem a félbevágottakat, megrágottakat, sérülteket, fertőzötteket is szedjük ki az egészségesek közül. Ha prizmázunk, a felszedett gumót még ideiglenesen se takarjuk a burgonyaszárral, mert a kórokozók, elsősorban a burgonyavész az egészséges gumókat is megfertőzik. A felszedett burgonya területéről gyűjtsük össze a fertőzött növénymaradványokat, majd még az ősz folyamán ássuk fel a területet.

Díszkert
Még egyszer sor kerülhet fűnyírásra; később – hacsak túl sok csapadék és igen enyhe időjárás be nem következik – már nem nyírjuk a gyepet. Gondoskodjunk viszont szerves anyagról, erre nemcsak a pázsitnak, hanem a kert többi növényének is szüksége van. Komposzttrágya, gombatrágya, tőzegtrágya még a főváros területén is beszerezhetők. Tanácsos folyamatosan HerbBacto-Vital „A”-val kezelni. A gyepfelületet csak vékonyan szórjuk be a szerves trágyával és permetezzük be HerbBacto-Vital „A”-val; a többit azután elvégzi a természet. A virágágyakba, díszcserjék, -fák között ásással forgassuk a talajba a HerbBacto-Vital „A”-val kezelt szerves anyagot.
Októberben még ragyognak a kék aszterek, a dáliák, fuksziák, muskátlik pazar színárnyalatai. Szépek, míg az első dér meg nem csípi őket. Érdemes fóliatakarással óvni virágainkat, mert elég egy fagyos éjszaka; és utána hiába a hosszú, langyos ősz, szirmaik, bimbóik elfeketednek. A takarással meghosszabbítható az életük. A virágágyásokból kiszedett elszáradt növények, növényrészek közül a fertőzötteket minél előbb égessük el.

A HebBacto-Vital termékek élelmezés- és munkaegészségügyi várakozási ideje = 0 nap.
Alapvető kijuttatási higiéniai követelmény, hogy minden eszköznek tisztának kell lennie. Legyen mentes a gombaölő (fungicid), baktériumölő (baktericid), gyomirtó anyagoktól. Termékeink iIyen szerekkel, valamint klóros vízzel nem keverhetők.

Kovács Béláné
Forrás: Idejében szólunk 52 hét munkái a kertben

39. hét szeptember

E héten már feltétlenül időszerű az őszi (esetleg jövő tavaszi) telepítésre szánt szaporítóanyagok megrendelése. Az ültetésekhez készítsünk tervet és vázlatos helyszínrajzot. A két-három hete kiásott és alaptrágyával el­látott gödrökbe húzzuk vissza a talajt úgy, hogy az alsó réteg megcserélődjék a felsővel. A csemeték elültetésének idején ebből a – most még egészen laza – megforgatott földből, csak a gyökereknek szükséges kisebb gödröt kell majd kiemelnünk. A szőlőtelepítéshez is tervezzük meg, hogy milyen fajtákból, mennyi szaporítóanyagra van szükségünk. Vethetünk most petrezselymet és néhány hidegtűrő virág magját. A téli almák szüretét is elkezdhetjük már. A csemegeszőlők közül érik az egyik legfinomabbnak tartott, a Hamburgi muskotály és a téli eltartásra legalkalmasabb Csiri­ csuri, valamint Téli muskotály. Ismét újdonságként fogyasztható a nyár végén vetett hónapos retek első termése.

Gyümölcsös

Itt az ősz, a gyümölcsfák ültetésének, a pótlásnak az ideje. Senki se kezdjen ehhez a munkához egyszerű tervrajz nélkül. A gondosan megtervezett kertben nem állnak majd túlságosan közel egymáshoz a fák – miután felnőttek -, viszont a terület kihasználása megfelelő lesz. Házikertben nem kell a fáknak feltétlenül sorban állniuk; csoportot is képezhetünk belőlük.

A már korábban kiásott gödrök aljába tegyünk annyi szerves és műtrágyát, amennyi szükséges a facsemeték felneveléséhez. Ez az egyetlen alkalom, amikor abba a mélységbe helyezhetjük a lassan Ieszívódó tápanyagokat, ahol a gyümölcsfák gyökerei könnyen felszívhatják. Egy-egy gyümölcsfa gödrének aljába tegyünk 15-20 kg érett istállótrágyát vagy komposztot, 6-8 kg tőzegelt sertéstrágyát, esetleg ugyanennyi baromfi-, nyúl- vagy galambtrágyát, HerbBacto-Vital „A” termesztésben javasolt mennyiség: talajelőkészítéskor tiszta vízzel hígítva 3 dl/100 m2 egyszeri alkalommal.

A gyümölcscserjék alaptrágyázására gödrönként 5-6 kg istállótrágyát, 3-4 kg fekáltrágyát, illetve 0,5 kg foszfát- és 0,5 kg káliműtrágyát használjunk. A trágyaanyagok felhasználása után a gödörből kitermelt földet visszahúzzuk, hogy az ültetés idejéig megülepedjék.

A jól beérett Besztercei szilva a legalkalmasabb az aszalásra és a lekvárfőzésre. Jó minőségű aszalványt házilag nem könnyű készíteni, viszont a ma már ritkaságszámba menő szilvalekvárt a legcélszerűbb a kertben felállított üstben megfőzni.

Azokat az alma- és körtefákat, amelyek termését csak októberben szedjük, érdemes a kaliforniai pajzstetű rajzó lárvái ellen még egyszer a HerbBacto-Vital „L” 3 %-os töménységben (10 l vízhez 3 dl) a teljes növényfelületre, tapadás fokozónak TPF-L 10 ml/10 l víz (rovarkártételt is erősen csökkentő új kísérleti termékünk) hozzáadásával finom porlasztással permetezni, 7-10 naponta megismételni. A most szüretelésre kerülő fajták szedésekor is a gyümölcs átválogatása a legfontosabb növényvédelmi teendőnk. Szedés közben ne sértsük meg a fa vázrendszerét, körmünkkel ne károsítsuk a gyümölcs héját, lehetőleg óvjuk a nyomkodástól is.

A szamócaágyásokban csapadékos, nedves időjárás esetén gyakori a meztelen csigák kártétele.

Azok a gyümölcsfák, gyümölcstermő bokrok alól, amelyek a természetes lombhullás előtt ledobta levélzetük egy részét, gereblyézzük össze és komposztáljuk. Komposzt kezelés a HerbBacto-Vital “A” készítménnyel kezelt szervesanyagokban gyorsabban beindulnak a kedvező bomlási folyamatok. A tárolóba kerülő szervesanyagot töltéskor spricceljük be hígított HerbBacto-Vital “A” mikróbákkal (1 liter klórmentes vízhez 0,1 dl HerbBactovital „A”). Így a kerti komposztálóba ürítésekor már kedvező mikróbák millióit tartalmazza. A HerbBacto-Vital „A” fermentálással előállított mikróbák forgatás nélkül is elvégzik a komposztálást. Az eredmény sötét, darabos, szagtalan szervesanyag, ami a kertbe közvetlenül kijuttatható. Olyan kerti komposzttárolót válasszunk, építsünk, amelynek talajkapcsolata van, fedett, de az esővizet a zöldhulladékra engedi, a zöldhulladékot nedvesen tartja.

Szőlő

Írjuk össze szőlőnkben, hol akarunk pótolni, milyen fajtából szeretnénk telepíteni, és időben rendeljük meg a szükséges anyagokat. A csemegeszőlő téli eltartására az alacsony, 5-6 °C-os hőmérsékleten tartható és kis hőingadozású kamra vagy pince alkalmas. A helyiséget a tárolás előtt igen alaposan takarítsuk ki, a falakat meszeléssel fertőtlenítsük, a padozatot fertőtlenítős vízzel mossuk fel. Válogassuk át a tárolásra, raktározásra szánt csemegeszőlőt. Csak laza fürtöket tároljunk. Ezekből is vágjuk ki a fertőzött, sérült, repedezett héjú bogyókat, mert a raktározás ideje alatt károsító kórokozók, főleg a sebzési helyeken keresztül fertőznek. Az így elkészített fürtöket felkötözve – esetleg „fejjel lefelé” – úgy tároljuk, hogy ne érjenek egymáshoz. Ezzel megelőzzük a gondos kezelés ellenére kialakuló fertőzések gyors tovább terjedését. Lehetőség szerint sohase hagyjuk másnapra a leszedett szőlő feldolgozását, mert a repedt bogyókra a muslincák tömegei szállnak és ecetbaktériumokat szaporítanak el. Ennek következtében pedig problémánk lehet az erjedéssel, és rosszabb lehet a bor minősége! Csak annyi szőlőt szedjünk mindig le, amennyit fel is tudunk dolgozni. A hűvös, esős idő rothadást indíthat el. Ha ilyet észlelnénk, fokozott gonddal már a szőlőt is kénezzük. A káros ecetbaktériumok és vadélesztők elszaporodását pedig úgy akadályozhatjuk meg, ha a cefrét kénezzük (borkénnel). Ha túl hűvös a pincénk, rendeljünk fajélesztőt a zavartalan erjedéshez. Sokkal tisztább ízű és finomabb illatú-zamatú lesz a borunk, ha a mustot préselés után hordóban ülepítjük. A mustba ugyanis sok zavarosító részecske, növényvédőszermaradvány, talaj-, héj- és törkölyrész kerülhet. Az ezektől megtisztított must lassabban és egyenletesebben erjed, nem melegszik túl és kisebb lesz az erjedési (alkohol-, illat-, zamatanyag) veszteség is.

Zöldséges

A nyári és a másodterményként ültetett kelkáposzta már szedhető. Ne várjuk meg, amíg a fejek megkeményednek, a laza levelek is felhasználhatók. A másod termésű karalábét is szedjük. A hosszú tenyészidejű őszi karfiol első rózsái is szedhetők. Száraz időben a karfiolt és a karalábét öntözéssel frissítsük. Az áttelelésre szánt karfiolpalántákat tűzdeljük 6-8 cm-es sortávolságra, vagy 6 x 6, illetve 8 x 8 cm-es tápkockába. Hűvösebb időben ablakkal, majd nádtakaróval is védjük a palántaágyakat. A másodvetésű zöldborsó szedését fejezzük be, a letermett töveket szedjük fel, és kezdjük el az őszi mélyásást. A karós babot csapadék hiányában vízzel frissítsük. Elöregedett hüvelyeinek még zsenge magvait babsalátaként készíthetjük el.

Kora tavaszi felszedésre most vessünk 20 cm sortávolságra petrezselymet, a rövid tenyészidejű Korai cukor fajtát. Ha csapadékos az idő, s romlástól tartunk, már most szedjük fel a sárgarépát, és mosás után szellős helyen szikkasszuk. A lombot vágjuk le, csak 5-6 cm-es csonkot hagyjunk rajta. A szeptember eleji vetésű sárgarépát egyeljük ki, talaját öntözzük. A legkorábbi hónapos retket, a mogyorónyi gumókat kezdhetjük szedni; az öntözést mérsékeljük. Naponta, de csak kevés vízzel frissítsük, mert a sok víztől a gumók felrepedhetnek. Az őszi retket szedjük fel és zárt helyiségben, nyirkos homokba süllyesztve tároljuk. Az első fagyok előtt gyökerestől szedjük fel az endivia saláta töveit, és pincébe, verembe vagy kihűlt melegágyba rakjuk sűrűn homokba. Tartsuk sötétben, 12-18 nap alatt halványodik ki, akkor kezdjük fogyasztani.

A másodvetésű borsó és bab leszedését követően se hagyjuk a fertőzött növénymaradványokat a területen.

Díszkert

Szeptember második felében szabadföldbe vethető a díszmák, szarkaláb, köröm­virág magja. Ezek a téli hidegre nem érzékenyek és tavasszal így hamarabb virágoznak.

Szeptember végén cserépbe is ültethetünk jácintot, tulipánt, krókuszt és más kis hagymás virágot. Csoportosan helyezzük el a hagymáikat nagyobb cserépben. Noha hő- és fényigényük nem teljesen egyforma, a nárciszt és a tulipánt, valamint a jácintot és a krókuszt lehet vegyesen hajtatni. A hagymákat, gumókat úgy ültessük a cserépbe, hogy 1/rad részük álljon ki a földből. A cserepeket 8-10 °C-os helyen kell tartanunk legalább két hónapig, amíg a hagymák meggyökeresednek. Ez alatt csak keveset öntözzük. A felszedett, visszahúzott gladióluszhagymák közül válogassuk ki a sérült, talajlakó kártevők által megrágott és a kórokozókkal fertőzött darabokat. Csak az egészségeseket tároljuk, lehetőleg a raktározás idején veszélyeztető kórokozó számára kedvezőtlen 6-8 °C hőmérsékletű helyiségben.

Edényes növényeinket hordjuk be zárt, fagymentes helyre.

A HebBacto-Vital termékek élelmezés- és munkaegészségügyi várakozási ideje = 0 nap.

Alapvető kijuttatási higiéniai követelmény, hogy minden eszköznek tisztának kell lennie.  Legyen mentes a gombaölő (fungicid), baktériumölő (baktericid), gyomirtó anyagoktól. Termékeink iIyen szerekkel, valamint klóros vízzel nem keverhetők.

Kovács Béláné

Forrás: Idejében szólunk 52 hét munkái a kertben

38.hét szeptember

Fejezzük be a fajtaváltásra „ítélt” gyümölcsfák átszemzését. Az új telepítésekhez kiásott gödrökbe szórjuk el az alaptrágyát és a HerbBacto-Vital A talajkondícionálót. Elvégezhetjük a ribiszkebokrok ritkítását, ez egyben a leghatásosabb védelem az üvegszárnyú ribiszkelepke ellen is, ha a károsított vesszőket kivágjuk. Továbbra is munkát ad egyes zöldségfélék öntözése, fejtrágyázása. Folyamatosan szedjük a zöldborsót, véglegesen takarítsuk be a bokorbabot és az őszi retket. Az idősebb metélőhagymát most szaporíthatjuk tőosztással. Jelöljük ki magfogásra a legszebb virágokat. A színes krizantémok megkezdik virágzásukat, s változatlanul pompáznak az őszirózsák és dáliák. Érnek a késői szilvafajták, a csemegeszőlők közül szedhetők már a Kocsis Irma, Attila, Rekord stb. fajták is, és több borszőlőfajtát javában szüretelhetünk.

Gyümölcsös

Gondoljunk a jövőre. Állítsuk össze az őszi telepítéshez szükséges gyümölcsfa­ oltványok, cserjék listáját. Megkezdhetjük a gödörásást! A gödör méretével ne takarékoskodjunk. Legjobb a 120 x 120 cm alapterületű és legalább 70 cm mély gödör. Ha a kiemelt föld nem jó minőségű (kavicsos, törmelékes, meszes), akkor gondoskodjunk időbeni csereföldről. Folyamatosan érnek a körtefajták is. Szüretükre ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az alma szedésére. A leszüretelt gyümölcsöt szállítsuk óvatosan, fedéllel lezárt ládában vagy kosárban célszerű. Autóban lehetőleg a csomagtartóban szállítsunk, mert ennek légtere kevésbé melegszik fel. A mogyoróbokrokat is vizsgáljuk meg. Ilyenkor ugyan még rendszerint csak a mogyoróormányos által fertőzött gyümölcsei értek be. A már leszüretelt alma- és körtefák védelméről se felejtkezzünk el. Ilyenkor a varasodás és a kaliforniai pajzs­ tetű károsításának vannak kitéve. A permetezést HerbBacto-Vital L (Használata: 5 %-os töménységben 10 liter klórmentes vízhez 5 dl, TPF-L tapadásfokózó kísérleti termék 10 ml/10 l víz). növénykondícionálóval végezhetjük, s ez egyúttal a takácsatkák ellen is hatásos. A most szüretelendő alma és körte szedésekor is fontos a gyümölcs átválogatása. Helyes, ha már szedés közben válogatunk. Gondoljunk arra, hogy hosszabb ideig csak teljesen egészséges, sérülésmentes, kocsánnyal szedett gyümölcs tárolható. A varas, moníliás, pajzstetves vagy az almamoly hernyója által károsítottakat éppen úgy szedjük ki az egészségesek közül, mint az egyéb okból sérült, nyomódott gyümölcsöt. Elkülönítésükkel megakadályozzuk, hogy a már fertőzött gyümölcsök a tárolóhelyen a raktározási betegségek kiindulóhelyei legyenek. A ribiszke egész évi növényvédelmi munkáit egy mechanikai eljárással szükséges kiegészíteni. Ilyenkor már jól láthatjuk az üvegszárnyú ribiszkelepke hernyóinak kártételét. A vesszők, hajtások belsejében most a fiatal hernyók károsítanak. Könnyen elpusztíthatjuk őket, ha a fertőzött részeket kivágjuk és elégetjük.

 Szőlő

Gondoljunk a szőlő szaporítására, és jelöljük meg a bőtermő, fajtaazonos tőkéket. Hasznos, ha összegyűjtjük a gombás betegségekkel fertőzött leveleket. A szüretelés előtt álló, érőfélében levő tőkéken vágjuk ki a fürtökből a szürkerothadással és fakórothadással fertőzött részeket. A rothadó, penészes fürtrészeket gyűjtsük össze és ássuk el. Ha a csapadékos időjárás miatt a kórokozók járványszerű fertőzése van kialakulóban, minél előbb szüreteljük a még egészséges termést. Minél tovább várunk, annál rosszabb lesz a must, majd a bor minősége. A szüreteléskor vigyázzunk arra, hogy a vörös bort adó fajták ne keveredjenek össze a fehérborszőlőkkel. Direkttermőt sohase tegyünk a többi közé, mert erős szagával kellemetlen ízt ad a bornak. A leszedett szőlőt mindig gyorsan és még aznap dolgozzuk fel, mert csak így kaphatunk szép, üde, zöldesfehér színű, kellemes ízű bort. Ha lehet, használjunk zúzóbogyózót. Ez egyrészt eltávolítja a kocsányokat, másrészt a bogyók szétzúzásával megkönnyíti a préselést, a lékinyerést. A fehér borok készítésekor a mustot azonnal válasszuk el a törkölytől, a vörös borok esetében a jobb színnyerés érdekében törkölyön erjesztjük. A hordókat csak háromnegyedéig töltsük musttal, mert a zajos erjedéskor az alkoholon kívül sok széndioxid is keletkezik, ezért a must megduzzad, habzik, s ha a hordó tele lenne, kifutna belőle.

Zöldség

A bimbóskelt rendszeresen szedjük, mert ezzel a kisebb bimbók fejlődését siettetjük. A karfiolt és a karalábét 2-3 naponta frissítsük öntözéssel. A fejes és a vöröskáposztától viszont most már vonjuk meg a vizet, mert fejeik felrepedhetnek. Az augusztusban palántázott fejes saláta első fejeit szedhetjük. Öntözését ennek is fejezzük be. A nyári vetésű sóskaágyást most fejtrágyázzuk, hogy a telelés előtt a tövek megerősödjenek. A másodvetésű zöldborsó hüvelyeit egy-két naponként szedjük, a növényt száraz időben öntözzük. A letermett bokorbabtövek elöregedett hüvelyeit hagyjuk beérni, majd szedjük fel és szárítás után csépeljük el. A karós babot szükség szerint még öntözéssel frissítsük. Az augusztusi vetésű sárgarépát egyeljük ki, öntözzük. Gyomláljuk a hónapos retek talaját, porhanyítsuk, s öntözzük. Az őszi retket szedjük fel és zárt helyiségben, nyirkos homokba süllyesztve tároljuk. Az idősebb metélőhagymatöveket is most szedjük fel, s tőosztással szaporíthatjuk. A szétosztott töveket 30 cm sor- és 15 cm tőtávolságra ültessük. Ha hajtatni akarjuk, akkor 4-5 cm-es részeket cserepezzünk be és meleg helyen tartsuk őket. A kifejlődött endiviatövek leveleit pamutfonállal fent kössük össze. A halványított levelek ízletesebbek. Nedves leveleket azonban ne kötözzük össze, mert berothadnak. A raktározásra szánt, átválogatott, egészséges hagymát ritka szövésű zsákokban vagy vékony rétegben kiterítve, levegős körülmények között, a kórokozók számára kedvezőtlen 0-2 °C hőmérsékletű helyiségben tároljuk. Ha a kései kelkáposztán, fejes káposztán, karfiolon és céklán a kártétel jeleit, illetve bagolylepkehernyókat és levéltetűtelepeket észlelünk, védekeznünk kell HerbBaco-Vital L növénykondícionálóval, (Használata: 5 %-os töménységben 10 liter klórmentes vízhez 5 dl, TPF-L tapadásfokózó kísérleti termék 10 ml/10 l víz). A betakarított szárazbabot lehetőleg alacsony hőmérsékletű helyen tároljuk, hogy megakadályozzuk a babzsizsik elszaporodását.

Díszkert

Az egynyáriak közül, ha nem kívánunk róluk magot szedni, távolítsuk el a virágágyból a hervadtakat. Sok egynyári virág a fagyokig díszít, ezeket gondozzuk tovább, és készüljünk fel az éjszakai hideg időre fólia vagy más takaróanyag előkészítésével. Ugyancsak védeni kell a hirtelen lehűlés ellen a krizantémot és a dáliát. A krizantémot bimbózzuk, majd cserepezzük be, ha eddig szabadba ültetve neveltük, hogy az átmeneti hervadást legyen ideje kiheverni. A szárazkötészethez alkalmas virág, például a Statice félig nyílt virágait vágjuk le még az esős idő beállta előtt, és szellős helyen szárítsuk meg. Örökzöldjeinket és a gyepet továbbra is rendszeresen öntözzük.

Lakás

Mielőtt a szobába vagy egyéb védett helyre vinnénk az eddig szabadon tartott cserepes növényeinket, győződjünk meg, hogy nem fertőzöttek-e, de megelőzés képpen permetezzűk le HerbBacto-Vital L növénykondícionálóval (Használata: 5 %-os töménységben 10 liter klórmentes vízhez 5 dl, TPF-L tapadásfokózó kísérleti termék 10 ml/10 l víz). Ha a leveleken, levélnyeleken vagy a megfásodott részeken takácsatkákat, pajzstetveket találunk, védekezzünk ellenük, permetezzűk le TPF-L kísérleti termékkel.

A HebBacto-Vital termékek élelmezés- és munkaegészségügyi várakozási ideje = 0 nap.

Alapvető kijuttatási higiéniai követelmény, hogy minden eszköznek tisztának kell lennie.  Legyen mentes a gombaölő (fungicid), baktériumölő (baktericid), gyomirtó anyagoktól. Termékeink iIyen szerekkel, valamint klóros vízzel nem keverhetők.

Kovács Béláné

Forrás: Idejében szólunk 52 hét munkái a kertben

  1. hét szeptember

Nagy adagú vízzel még egyszer öntözzük meg az új telepítésű szamócát. A gyümölcsszüret közben is szakítsunk időt a hullott, fertőzött termések megsemmisítésére. A már lehullott leveleket is lehetőleg gyűjtsük össze és komposztáljuk.

Szerezzük be az új gyümölcsfának szánt magoncokat, s jelöljük ki a tervezett telepítések helyét. Lehetőleg most ássuk ki az ültetőgödröket is. Szedjük le az őszi körtéket mert minél érettebben szüreteljük, annál rövidebb ideig tárolható! Végezzük el a borszőlők próbaszüretét, telepítsük a rebarbarát.

Gyümölcsös

Megkezdhetjük a későbbi érésű almák és körték színelő szedését. Egyes fajták gyümölcsei különböző időben érnek. Ezeket feltétlenül érettségi fokuk szerint, szakaszosan szedjük, színeljük. Az almaszüretet ne kezdjük meg harmatos reggelen, hanem csak a harmat felszáradása után.

Csak az egészséges gyümölcsöket tegyük a rekeszekbe, a sérült, romlott almákat gyűjtsük külön azonnali felhasználásra. Minden almát egyenként, óvatosan marokra fogva, csavarva szedjünk a fáról. A korszerű, alacsony törzsű fákról ez nem okoz gondot, mert a legfelső gyümölcseit is elérjük a földről vagy alacsony állványról. A magasabb koronájú fák gyümölcseit létráról szüreteljük, csak akkor másszunk a fák ágaira, ha ez elkerülhetetlenül szükséges. A rekeszekbe gyűjtött termést ne hagyjuk a napon, mert az almák héja megperzselődik. Minél előbb vigyük a gyümölcsöt hűvös tárolóba. A hullott gyümölcsöket szedjük össze, és ha fogyasztásra nem alkalmasak, komposztáljuk 1 liter klórmentes vízhez 0,1 dl HerbBacto-Vital A talajkondícionáló segítségével. Ezzel együtt szedjük össze és szintén semmisítsük meg a már lehullott lombot is és vigyük a komposztra. A korai lombhullás ugyanis rendszerint gombabetegség következménye, és a kórokozók a lehullott levelekben, az avarban telelnek át. Ezzel tehát a jövő évi növényvédelmet könnyíthetjük meg.

A késői, szeptember végén, októberben érő őszibarackfákat még permetezzük a keleti gyümölcsmoly hernyóinak gyümölcskártételének megelőzésére HerbBacto-Vital L készítménnyel. (Használata: 5 %-os töménységben 10 liter klórmentes vízhez 5 dl, TPF-L tapadásfokózó kísérleti termék 10 ml/10 l víz). A kaliforniai pajzstetű lárvarajzása még tart, ezért védenünk kell az alma- és körtefákat. Ezért azokat a fákat, amelyek termését csak egy hét múlva vagy ennél később szedjük, permetezzük HerbBacto-Vital L növénykondícionálóval, (használata: 5 %-os töménységben 10 liter klórmentes vízhez 5 dl, TPF-L tapadásfokózó kísérleti termék 10 ml/10 l víz).  A mogyoróbokrok alól rendszeresen szedjük fel és semmisítsük meg a mogyoróormányos lárvája által károsított és a moníliával fertőzött, hullott mogyorót. Ez a mechanikai védekezés csak addig eredményes, amíg a mogyoró héján körülbelül 2 mm átmérőjű lyuk formájában nem látjuk a talajba vonult lárva kifurakodási nyílását.

Szőlő

A tárolásra szánt szőlőfürtöket át kell válogatnunk. Fontos, hogy csak a laza fürtöket tegyük el. Ezekből is vágjuk ki a fertőzött, sérült, megrágott, repedezett héjú bogyókat, mert a raktározás idején fertőző kórokozók főként a sebzési felületeken hatolnak a bogyók belsejébe. Az előkészítéskor visszamaradó beteg, rothadt fürtöket, bogyókat ne dobjuk a komposzttelepre, hanem – a kert más károsított növényrészeivel együtt – ássuk el. A termést mechanikai eljárásokkal védhetjük meg. A darazsak kártétele ellen kötözzük be az érésnek indult fürtöket tüllhálóval, kilyuggatott fólia zacskóval. Csemegeszőlőben mindenképpen érdemes ezt a többletmunkát elvégezni. A korán érő borszőlők szüretelését elkezdhetjük. Mielőtt azonban hozzáfognánk, végezzünk próbaszüretet. A bor alkoholtartalma a must cukorfokától függ, ezért csak az érett (magas cukortartalmú) szőlőt szedjük le. A szőlő akkor érett, ha már nem tapasztaljuk a mérés alkalmával a cukorfok újabb növekedését. Csak ha minden tiszta a présházban és a pincében, akkor fogjunk a szürethez!

Zöldséges

A rövid tenyészidejű őszi karfiol rózsáit szedhetjük, s a bimbóskelt is folyamatosan. A karalábé gumói vízhiány esetén aprók maradnak és fásodnak, túlöntözésre viszont repedeznek. Száraz időben a karalábé és a karfiol 2-3 naponta frissítő öntözést igényel, használjunk HerbBacto-Vital A talajkondícionálót (Használata:0,5-0,8 dl/100 m2/hét klórmentes öntözővízzel szétosztva). Száraz időben a fejes, kel- és vöröskáposztának is adhatunk vizet. A fejes salátának is ugyanannyit. A sóskát szedjük, az új telepítést öntözzük. Vessünk áttelelő spenótot, az őszit már szedhetjük 4-6 leveles állapotban. Ne tépjük ki a szikleveleket, akkor a fagyokig újakat nevel. A másodvetésű zöldborsót egy-két naponta szedjük, hetente öntözzük. Ugyancsak szedhetjük a karós és bokorbabot, valamint a tejesérésű kukorica csöveit, s igény szerint a gyökérzöldségeket is; száraz időben öntözésüket folytassuk. A rövid tenyészidejű hónaposretek-fajtákat még vethetjük. A korábbi vetéseket 3–4 cm tőtávolságra ritkítsuk, sekélyen kapáljuk, gyomláljuk. Kezdjük betakarítani az őszi retket. 0–1,5 °C hőmérsékleten tároljuk, zárt helyen, nyirkos homokban, ebből a reteknek csak a feje és a sziklevelei álljanak ki, különben nagyon hamar fonnyad. Ne takarjuk azonban le, mert a lecsapódó párától rothadni kezd. Az újzélandi spenót magvait gyűjtsük, mert az éretteket hamar elhullatja. Levelei a fagyokig szedhetők. Nem évelő; tavasszal elhullatott magvai kelnek ki. A rebarbara telepítése előtt talaját 50-60 cm mélyen forgassuk meg és bőségesen trágyázzuk. A paradicsom és paprika szedésekor ne hagyjuk a növényeken vagy a tövek között a kórokozókkal fertőzött, foltos, rothadó egyedeket. Eltávolításukkal a még érőfélben levők károsodását előzzük meg, érdemes HerbBacto-Vital L növénykondícionálót használni (Használata: 5 %-os töménységben 10 liter klórmentes vízhez 5 dl, TPF-L 10 ml/10 l víz), hiszen a folyamatos szedés csak 0 várakozás idejű anyagot érdemes használni.

Díszkert

Az elvirágzott gladiólusz gumóit szedjük fel, tisztítsuk meg a földtől, válasszuk le róluk a kis gumókezdeményeket. A szárat vágjuk 10 cm-esre, és száraz, szellős helyen tároljuk, de csak az egészségeseket. Folytathatjuk az évelők ültetését, szaporítását. A hobbiházban magról vetett évelő növények palántáit – ha már megerősödtek – kiültethetjük állandó helyükre. Ne bolygassuk viszont az érzékeny, és korán, tél végén virágzó évelő virágokat, például a szellőrózsát (Anemone japonicát), ezeknek ugyanis inkább a tavasz az ültetési ideje, virágzásuk után. Ültessük ki a kétnyári virágok palántáit. Kertünk díszfái, -cserjéi, sőt a rózsabokrok, futónövények alól is gereblyézzük össze a már lehullott leveleket, és komposztáljuk, mert a korai lombhullás a különböző károsítók fertőzésének következménye. Az évelők tőosztása, és különösen nagyobb felület gyepesítése előtt győződjünk meg a talajlakó kártevők egyedszámáról. Ha előfordulásuk megkívánja – m2-enként 2-3 drótférget vagy cserebogárpajort találunk a talaj-előkészítést HerbBacto-Vital T használatával is egészítsük ki (Használata:0,5 dl/100 m2/heti egyszeri klórmentes öntözővízzel szétosztva).

Alkalmazása pázsit, és gyepfelületeken: 

Vetés, gyepszőnyegezés előtt:

A HerbBacto-Vital A talajkondícionálót a talaj előkészítésével, műtrágyázásával egy időben juttatjuk ki és dolgozzuk be. Laza homoktalajon 300 ml/100 m2, kötött talajon 350 ml/100 m2 klórmentes vízzel hígítva. A HerbBacto-Vital A már +5 C fok feletti környezeti hőmérsékleten megkezdi a talaj szerves és szervetlen tápanyagainak feltárását. A magkelés egyenletesebb és dinamikusabb lesz. Az egymást segítő baktériumok és gombák nagy szerepet játszanak a pázsitnövények folyamatos tápanyagellátásában, és a kórokozók visszaszorításában.

Fenntartó kezelés:

A szép pázsit jó kondícióban tartásához szükséges az egészséges talajélet megőrzése. A HerbBacto-Vital A nagy koncentrációban, és fajszélességben tartalmaz válogatottan hasznos, és hatékony mikroorganizmusokat. Évente 4 alkalommal kezeljük a talajt, lehetőleg a fűnyírást követő napokban. A kipermetezett mennyiség: 200 ml/100 m2, klórmentes vízzel hígítva. Jól oldódó műtrágyával, illetve szerves trágyalével keverhető.

Kiegészítő kezelésként: május végén, június elején az erős felmelegedés előtt öntözött pázsit felületen a HerbBacto-Vital L növénykondicionáló szert a gombabetegségek megelőzésére HerbBacto-Vital L 300 ml/10 liter klórmentes vízzel permetezve, tapadás fokozónak TPF-T 10 ml/10 l víz (rovarkártételt is erősen csökkentő új kísérleti termékünk).

A HebBacto-Vital termékek élelmezés- és munkaegészségügyi várakozási ideje = 0 nap.

Alapvető kijuttatási higiéniai követelmény, hogy minden eszköznek tisztának kell lennie.  Legyen mentes a gombaölő (fungicid), baktériumölő (baktericid), gyomirtó anyagoktól. Termékeink iIyen szerekkel, valamint klóros vízzel nem keverhetők.

Kovács Béláné

Forrás: Idejében szólunk 52 hét munkái a kertben

 

  1. hét röviden

Még permetezzük a késői érésű gyümölcsfáinkat. Rendszeresen szedjük a csemegeszőlőt. A félérett fürtök ugyan nem érnek be, ha a tőkéről levettük, az érett bogyókban viszont nagy kárt tehetnek a darazsak, s gyorsan terjed rajtuk a szürkerothadás, ha hosszabb ideig kint hagyjuk.

Folyamatosan szedjük a borsót, a babot és a csemegekukoricát. Vessünk sóskát, hónapos retket. Ültessük el a téli sarjadékhagymát. Telepíthetjük az örökzöld dísznövényeket. A bimbóskel szedését kezdhetjük meg e héten.

A gyümölcsök közül új termésünk a szeder. A nagyszemű csemegeszőlők javában érnek.

Gyümölcsös 

A gyümölcstárolót – miután alaposan kitakarítottuk – fertőtlenítsük. Készítsük elő a leszedett alma tárolására szánt rekeszeket is. Szennyes rekeszben az alma könnyen fertőződik, ezért a rekeszeket fertőtlenítős vízzel súroljuk ki, majd a napon szárítsuk meg. Az érett szilvát szedjük. Lekvárkészítésre akkor megfelelően érett a szilva, ha a kocsányánál már töppedt, ráncos. A dió- és mandulafák alatt a felásott földet gereblyézzük el, ha pedig gyepes a fák alja, akkor a füvet kaszáljuk le, mert különben a levert gyümölcsöt nem tudjuk maradéktalanul összeszedni.

A 180-200 cm-nél hosszabbra nőtt málnavesszőket visszavághatjuk. Ezzel nem csökkentjük a jövő évi termést, mert a vessző hegye rendszerint nincs kellően beérve és télen elfagy.

A télialma és -körte időszerű védelmét a szüret előtti kötelező élelmezés-egészségügyi várakozási idők figyelembevételével kell megoldanunk. A HerbBacto-Vital L növénykondícionáló alkalmas a legjobban erre, mert 0 nap a várakozási ideje. Használata: 5 %-os töménységben (10 liter klórmentes vízhez 5 dl, TPF-L tapadásfokozó 10 ml/10 l víz). A már leszüretelt nyári alma és körte kezeléséről se felejtkezzünk meg. A birsfákat és a naspolyabokrokat HerbBacto-Vital L növénykondícionálóval a kaliforniai pajzstetű és az almamoly kártétele megelőzésére. Ugyanezt a permetlevet használjuk a ribiszke és köszméte kaliforniai pajzstetű problémák megelőzésére.

Javasolt mennyiség 1 ha gyümölcsösre:          

HerbBacto-Vital A mikrobiológiai készítményt évente egyszer 16 liter/ha mennyiségben juttassuk ki a szerves- vagy műtrágyázással egyidőben. Klórmentes, tiszta vízzel hígítva permetezzük a talajra, és dolgozzuk be. A mikróbák szaporodásának kedvez a 8°C és 30°C közötti talajhőmérséklet, valamint a nedves gyökérkörnyezet.

HerbBacto-Vital L növénykondicionálóval a kihajtástól szüretig 4-6 alkalommal permetezzünk, főleg a kritikus fejlődési szakaszokban (kihajtás, virágzás, termésnövekedés, termésérés). Alkalmanként 4-8 liter/ha a szükséges mennyiség, klórmentes, tiszta vízzel hígítva. A lombozat fejlődésével arányosan növeljük a dózist, vagy általános használatban 3%-os oldatot készítsünk. Tapadás fokozónak TPF-L 10 ml/10 l víz (rovarkártételt is erősen csökkentő új kísérleti termékünk)

Szőlő

Az üzletekben gyakorta sok az éretlen szőlő. Ennek oka, hogy a szőlő nem utó­ érő gyümölcs és mégis féléretten szedik. Kerüljük ezt el: csak a szépen beérett fürtöket szedjük le.

A szeptember végétől szüretelendő szőlőnket, ha a bagolylepke- és a tarka­ szőlőmolyok kártétele, valamint a szürkerothadás fertőzési veszélye még megkívánja, permetezzük: HerbBacto-Vital L növénykondícionálóval. Használata: 5 %-os töménységben (10 liter klórmentes vízhez 5 dl, TPF-L 10 ml/10 l víz).

Folytassuk a szüreti előkészületeket. A pince kitakarítása, a présház lemeszelése, a hordók és edények kimosása, a gépek rendbehozatala után mérjük fel: mire lehet még szükségünk! Nagy előnye, hogy nem ismeretlen, esetleg éppen káros hatású élesztőgombák indítják meg az erjesztést, hanem megbízható, jó tulajdonságú tenyészet.

Javasolt mennyiség 1 ha szőlőre:          

HerbBacto-Vital A mikrobiológiai készítményt talajra16 liter/ha mennyiségben juttassuk ki a szerves- vagy műtrágyázással egyidőben. Klórmentes, tiszta vízzel hígítva permetezzük a talajra, és dolgozzuk be. A mikróbák szaporodásának kedvez a 8°C és 28°C közötti talajhőmérséklet, valamint a nedves gyökérkörnyezet.

HerbBacto-Vital L növénykondicionálóval a kihajtástól szüretig 6 alkalommal permetezzünk, főleg a kritikus fejlődési szakaszokban (kihajtás, virágzás, termésnövekedés, termésérés). Alkalmanként 4-8 liter/ha a szükséges mennyiség, klórmentes, tiszta vízzel hígítva. A lombozat fejlődésével arányosan növeljük a dózist, vagy általános használatban 3%-os oldatot készítsünk, tapadás fokozónak TPF-L 10 ml/10 l víz (rovarkártételt is erősen csökkentő új kísérleti termékünk).

Zöldség

A rövid tenyészidejű őszi karfiol rózsáit szedhetjük, s a bimbóskel fejlett rügyeit is. A bimbók a szár alján érnek előbb; a kemény tapintásúakat szedjük. Ha az érést gyorsítani akarjuk, akkor a hajtás csúcsát törjük vissza. A karfiol rózsái vízhiány esetén aprók maradnak, barnulnak, kivirágoznak, ezért a karalábéval egyetemben 2-3 naponta frissítő öntözést igényel, amihez használjunk HebBacto-Vital A talajkondícionálót is (Használata: 0,5-0,8 dl/100 m2/hét klórmentes öntözővízzel szétosztva). A déli vidékeken az áttelelésre szánt fejeskáposztapalánták nevelése megkezdhető. A karfiolpalánták átteleltetését is megkísérelhetjük védett, déli fekvésben. A nyári salátát csak száraz időben öntözzük, használjunk HebBacto-Vital A talajkondícionálót (Használata:0,5-0,8 dl/100 m2/hét klórmentes öntözővízzel szétosztva), mert a sok víztől a fejek felrepednek. Sóskát vethetünk még; a korábbi vetést öntözzük, talaját porhanyítsuk. A régi ágyást folyamatosan szedhetjük, hetente egyszer adjunk öntözést és most fejtrágyázzuk is, és használjunk HebBacto-Vital A talajkondícionálót (Használata:0,5-0,8 dl/100 m2/hét klórmentes öntözővízzel szétosztva), hogy hamarabb induljon a lebomlás és jobban hasznosuljanak a tápanyagok. Vessünk áttelelő spenótot, száraz időben öntözzük. A másodvetésű zöldborsót egy-két naponként szedjük, hetente egyszer öntözzük, használjunk HebBacto-Vital A talajkondícionálót (Használata:0,5-0,8 dl/100 m2/hét klórmentes öntözővízzel szétosztva). A karós és bokorbabot folyamatosan szedjük, naponta kapjon vizet. Szedjük a tejesérésű kukoricacsöveket, öntözzük, talaját porhanyítsuk. A gyökérzöldségekből ritkító céllal szedhetünk, talajukat porhanyítsuk, öntözzük. Fólia vagy melegágyi ablak alatti teleltetésre vethetünk rövid és közepes tenyészidejű sárgarépát. Folytassuk a hónapos retek vetését, a korábbiakat öntözzük. A téli sarjadékhagyma (csoportos hagyma) szárán fejlődött sarjhagymákat szedjük le és ültessük el 20 cm sortávolságra. Tavasszal ezek már zöldhagymaként felszedhetők. Az idősebb töveket is szedjük fel, osszuk szét, ültessük 20 cm sortávolságra. Ha melegágyba ültetjük, s a keretét szalmás trágyával körül rakjuk, akkor egész télen szedhetünk róla zöldhagymát. A hidegágyban nevelt endívia saláta palántáit ültessük ki, száraz időben naponta öntözzük, a céklának adjunk vizet. A kései káposztaféléket védjük a bagolylepkehernyók kártétele, levéltetű-fertőzés észlelése esetén megelőzésére, gyérítésére HerbBacto-Vital L növénykondícionálóval. Használata: 5 %-os töménységben (10 liter klórmentes vízhez 5 dl, TPF-L 10 ml/10 l víz). A védekezéssel megakadályozzuk a káposztafejek, karfiol­ rózsák összefurkálását, szennyeződését és a későbbi rothadási folyamatokat. Nézzük végig az őszi hajtatásra szánt salátapalántákat. Ha peronoszpórával fertőzött növényeket találunk, szedjük ki az egészségesek közül, majd permetezzük HerbBacto-Vital L 5 %-os oldattal és TPF-L 10 ml/10 l víz (rovarkártételt is erősen csökkentő új kísérleti termékünk). Kiültetéskor csak a jól fejlett, fertőzéstől mentes palántákat használjuk fel.

Díszkert

Szeptember első felében még folytathatjuk a fenyőfélék, örökzöldek ültetését, átültetését. Használjunk HerbBacto-Vital T extra talajkondíciónálót ( 3 %-os oldatos öntözéssel 3 dl/10 liter klórmentes víz) A pázsitkészítésre is kedvező lehet még a szeptember eleji időjárás. Szeptember 10-ig ültethetők a korán virágzó hagymás növények, s most aktuális a legkésőbben elvirágzott liliomok átültetése is. A nárcisz-, jácint- és tulipánhagymák kiültetése ugyancsak szeptemberben esedékes. Általában október közepéig ültethetők a virághagymák. Vigyázzunk, mert nem kedvelik a frissen trágyázott földet, csak jó kerti földbe ültessük. Egyébként a könnyebb vagy kötöttebb talajt is elviselik, de sem a túl meszes, sem a túl savanyú talajon nem érzik jól magukat. Az ültetési mélység a hagymák nagyságának két-háromszorosa legyen. Ne feledkezzünk meg a HerbBacto-Vital T extra talajkondícionáló használatáról sem (Használata:0,5 dl/100 m2/heti egy alkalommal klórmentes öntözővízzel szétosztva). hogy ezzel is segítsük a növény egészséges fejlődését.

 

Lakás

Nézzük át a szobában, de főleg az ablakban, erkélyen díszlő növényeket, nem károsítják-e a takácsatkák. Kártételüket a levelek színén apró, sárga foltosodás, majd a levélzet pusztulása jelzi. Lakóhelyünk közvetlen környékéről lévén szó, távoltartásukra csak HerbBacto-Vital L lemosás alkalmazható (Használata: 5 %-os töménységben (10 liter klórmentes vízhez 5 dl, TPF-L 10 ml/10 l víz). A kezelést pár napos időközönként meg kell ismételnünk. Olyan növényeket (pálmákat, leandereket, kaktuszokat), amelyeket károsodás nélkül kivihetünk a szabadba, a takácsatka-fertőzés megelőzésére HerbBacto-Vital L növénykondícionálóval lepermetezhetjük, Használata: 5 %-os töménységben (10 liter klórmentes vízhez 5 dl, TPF-L 10 ml/10 l víz).

A HebBacto-Vital termékek élelmezés- és munkaegészségügyi várakozási ideje = 0 nap.

Alapvető kijuttatási higiéniai követelmény, hogy minden eszköznek tisztának kell lennie.  Legyen mentes a gombaölő (fungicid), baktériumölő (baktericid), gyomirtó anyagoktól. Termékeink iIyen szerekkel, valamint klóros vízzel nem keverhetők.

Kovács Béláné

Forrás: Idejében szólunk 52 hét munkái a kertben